Kalkýš

Kalkýš je to tradičné pôstne jedlo z južného Slovenska.

Suroviny:

Pšenica
Hladká a polohrubá múka
Voda


Postup:
Pšenicu necháme celú noc namočenú vo vode. Ráno vodu zlejeme.
Pšenicu nasypeme na pekáč na ľanovú utierku a necháme klíčiť niekoľko dní.
Nezabúdame kropiť vodou. Pšenica musí byť  stále vlhká.

Klíčky musia byť biele ( 1 – 2 cm), nie zelené.

Naklíčenú pšenicu rozmixujeme aj s trochou vody, alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku. Potom cez hustejšie sitko prepasírujeme, alebo cez plienku ( gázu)  popretláčame, aby sme získali šťavu. Do šťavy pridáme hladkú a polohrubú múku. Vypracujeme cesto ako na halušky a vylejeme do vysokého pekáča. Cukor do cesta nedávame, lebo pečením kalkýš naberá na slade.

Pečieme v rúre pri 180°C asi  dve hodiny. Počas pečenia viac krát premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla.
Premiešaním sa aj pouvoľňuje voda, a tým sa zníži celkový objem hmoty.
Upečené okraje sú chrumkavé, vnútro má hustotu asi ako krupicová kaša.

Je to pôstne jedlo, plné vitamínov a vlákniny.

Recept aj s komplet fotodokumentáciou nájdete tu.