Kalkýš je to tradičné pôstne jedlo z južného Slovenska.
Suroviny:
Pšenica
Hladká a polohrubá múka
Voda
Postup:
Pšenicu necháme celú noc namočenú vo vode. Ráno vodu zlejeme.
Pšenicu nasypeme na pekáč na ľanovú utierku a necháme klíčiť niekoľko dní.
Nezabúdame kropiť vodou. Pšenica musí byť stále vlhká.
Klíčky musia byť biele ( 1 – 2 cm), nie zelené.
Naklíčenú pšenicu rozmixujeme aj s trochou vody, alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku. Potom cez hustejšie sitko prepasírujeme, alebo cez plienku ( gázu) popretláčame, aby sme získali šťavu. Do šťavy pridáme hladkú a polohrubú múku. Vypracujeme cesto ako na halušky a vylejeme do vysokého pekáča. Cukor do cesta nedávame, lebo pečením kalkýš naberá na slade.
Pečieme v rúre pri 180°C asi dve hodiny. Počas pečenia viac krát premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla.
Premiešaním sa aj pouvoľňuje voda, a tým sa zníži celkový objem hmoty.
Upečené okraje sú chrumkavé, vnútro má hustotu asi ako krupicová kaša.
Je to pôstne jedlo, plné vitamínov a vlákniny.