Jablkový so smotanou

Suroviny
Cesto:
5 žĺtka
1 hrnček cukor kryštál
2 PL voda horúca
2 PL olej
2 PL kakao
1 hrnček hladká múka
1 ČL prášok kypriaci
5 bielka na sneh


Biela vrstva:
3 ks kyslá smotana
4 PL práškový cukor

Jablková vrstva:
4 veľké jablká
škoricový cukor
šťava z 1 citróna
2 zlatý klas
300 ml voda

Cesto:
Žĺtka vyšľaháme s 2/3 cukru, vlejeme horúcu vodu a šľaháme do hustej peny. Pridáme olej, zamiešame. Bielka napeníme do riedkej peny, pridáme cukor a vyšľaháme sneh. Vlejeme na žĺtkovú zmes, zamiešame. Múku, prášok do pečiva a kakao prisypeme a jemne spojíme.
Pečieme v predhriatej rúre.

Jablková vrstva:
Jablká ošúpať, nastrúhať na hrubom strúhadle, pridať citrónovú šťavu, prilejeme 1-2 dcl vody
a dusíme 10 minút. V 3 dcl vody rozmiešame zlatý klas a vlejeme do jabĺk, krátko povaríme. Nakoniec pridáme škoricový cukor a necháme vychladnúť.

Biela vrstva:
Kyslú smotanu vymiešame s práškovým cukrom.
Na vychladnuté cesto natrieme bielu vrstvu a dáme do chladu stuhnúť.
Na stuhnuté nanesieme jablkovú vrstvu, uhladíme a dáme do chladničky.
Ja som navrch dala roztopenú čokoládu ale môže sa dať aj postrúhaná čokladá alebo posypať grankom.

Je výborný