Marlenka

Suroviny
Cesto
150 g palmarín
3 PL med
2 ks vajcia
230 g cukor práškový
600 g múka hladká
1 PL sóda bikarbóna
1 KL ocot


Plnka:
1 Salko
250 g maslo
600 ml mlieko
2 PL koňak
2 ks puding vanilkový
4 PL cukor kryštál
čokoláda
orechy

Postup prípravy
do hrnca si dáme palmarín ,med a cukor a rozpustíme, pridáme celé vajcia ,ocot a sódu bikarbonu a miešame na ohni, keď začne hnednúť, odstavíme, trocha vychladnuté vylejeme do múky a vymiesime cesto, bude sa zdať dosť riedke ale ono po odstáti stuhne…
vypracované cesto zakryjeme a necháme odpočívať v teple 1 hodinu, potom si ho rozdelíme na 5 dielov , každý vyvaľkáme a dáme piecť na 5 minút.

Ja som si robila doma karamelové salko, postup je:
20 dkg kryštálového cukru upálime na karamel a zalejeme mliekom. Ono to hneď stuhne, netreba sa zľaknúť, ale mať trpezlovosť a miešať kým sa rozpustí.
Potom už len nechať variť do zhustnutia. Tiež zmenší objem o polovicu.
Vychladnuté sa zmieša s maslom.
Na karamelový puding som skaramelizovala cukor, zaliala mliekom tak ako pri salku, keď sa to spojilo prilievala som pudingový prášok vymiešaný v troche mlieka a varila z toho puding.
Nechala vychladnúť a nakoniec som vychladnutý karamelový puding vyšľahala s maslom a karamelovým salkom, koňakom do hladkej plnky.
Rozdelila som plnku na 5 dielov a ponatierala som pláty.
na vrchnú vrstvu plnky som dala posýpku z orechov a odrezkov ktoré som pomrvila..
nakoniec polejem ozdobne čokoládou