Orechový chvastúň

Suroviny
Cesto:
3 poháre múka hladká
250 g Hélia
1 pohár práškový cukor
4 ks žĺtky
2 čL prašok do pečiva


Bielková hmota:
4 ks bielka na sneh
1 a 1/2 pohára cukor kryštál
2 PL škrobová múčka
200 g vlašské orechy na hrubšie posekané
200 ml ríbezľový džem

Krém:
7 dcl mlieko polotučné
2 zlaté klasy
200 g maslo
3 PL cukor kryštál

Postup cesto:
Žĺtky, cukor a maslo si dôkladne premiešame a postupne pridáme múku s práškom do pečiva, dobre premiesime, a odložíme na chvíľku do chladu. Po polhodinke ho rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme a dáme na dva rovnaké plechy.
Natrieme lekvárom, na to opatrne natrieme bielkovú hmotu.
Posypeme posekanými orechami a postupne dáme upiecť obidva plechy.
Pri klasickej rúre 180°C 20 minút.
V teplovzdušnej rúre obidva plechy naraz pri teplote 160°C tiež 20 minút.

Postup bielková hmota:
Sneh netreba šľahať nad parou. Vyšľaháme si sneh postupne pridávame cukor a škrobovú múčku. Ja som dala namiesto škrobovej môčky 1/2 balíčka zlatého klasu.

Postup krém:
Z mlieka a zlatého klasu uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Vychladnutý puding postupne zmiešame s maslom.
Na upečené vychladnuté cesto natrieme krém a priložíme druhým cestom tiež snehom a orechami nahor. Jemne pritlačíme a necháme postáť aspoň hodinku.

Je vynikajúci