Suroviny
Cesto 1:
350 g múka hladká
200 g maslo
2 ks žĺtky
100 g práškový cukor
1 ks prášok do pečiva
2 lyžice kyslá smotana
lekvár marhuľový
Cesto 2:
50 g maslo
250 g práškový cukor
2 ks žĺtky
220 g orechy mleté
150 g hrubá múka
4 ks bielka
Poleva:
300 g práškový cukor
2 lyžice horúca voda
1 lyžica roztopené maslo
z 1/2 citróna citrónová šťava
Postup:
Hladkú múku, maslo, žĺtky, práškový cukor, kypriaci prášok a smotanu spracujeme na vláčne cesto a rozdelíme ho na 2 polovice. Jednu rozvaľkáme, preložíme do vymasteného, pomučeného plech a natrieme lekvárom.Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme žĺtky, orechy, postupne múku a nakoniec sneh z bielkov. Ak je cesto veľmi husté, môžeme doliať trochu mlieka alebo rumu. Cesto vylejeme na natretý plát v plechu a dáme druhú rozvaľkanú časť cesta.Koláč popicháme a dáme do rúry upiecť. Vychladnutý polejeme polevou. Mne sa nechcelo vaľkať dve cestá, tak som len poroztláčala cesto na plech a na to dala orechové cesto a tak do rúry piecť.